in Books, Reportaż

„O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu” – Agata Michalak

at
o-dobrym-jedzeniu-opowiesci-z-pola-ogrodu-i-lasu-agata-michalak

Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Można o nim pisać i pisać i zawsze wymyśli się coś nowego. Na rynku co chwila pojawiają się kolejne książki kucharskie dla wegetarian i wegan, ale przecież zdrowe jedzenie to nie tylko przepisy. Książka Agaty Michalak przedstawia zagadnienie w nieco inny sposób. Skąd brać dobre produkty żywnościowe? Na co zwracać uwagę przy kupnie?

«O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu» to świetna książka dla osób, które chcą bardziej świadomie podejmować decyzję, co ma znaleźć się na ich talerzu. Autorka przytacza swoje rozmowy z fachowcami, rzemieślnikami, którzy mają siłę i samozaparcie, aby produkować zdrowe i ekologiczne produkty, mimo przeciwności losu: wysokich cen, nawału pracy, małego zainteresowania. Z książki dowiemy się m.in. o polskich serach zagrodowych, zdrowym i czystym zbożu, dlaczego warto kupować warzywa i owoce sezonowo zamiast gigantycznych produktów roślinnych nafaszerowanych chemią czy o dobrym mięsie. To również swoista mapa Polski pokazująca, gdzie można kupić niektóre z wymienionych produktów.

Z książkami o zdrowym odżywianiu jest u mnie jak z poradnikami: czytam je od czasu do czasu, bardzo mnie inspirują i nawet chciałabym wdrożyć w swoje życie zamieszczone w nich rady, ale… no właśnie, właściwie nigdy mi się to nie udaje a zapał szybko przemija. Książka Agaty Michalak zrobiła na mnie ogromne wrażenie, ale prawdopodobnie nic nie zmieni w mojej kuchni.

Jestem z tych leniwych, którzy robią byle jakie zakupy w supermarketach, bez wcześniejszego zaplanowania, co właściwie chcę kupić. I tu jest błąd. Wydaje nam się, że skoro coś jest w sklepach, to znaczy, że można to jeść bez żadnych konsekwencji, bo przecież gdyby miało nam zaszkodzić, nie dopuszczono by tego do sprzedaży. A potem coraz więcej osób ma nietolerancję laktozy, nie może jeść nic z glutenem i ma alergię na wiele innych produktów. Książka Agaty Michalak uświadamia, że moglibyśmy jeść dużo zdrowiej, potrzeba tylko włożyć w to nieco więcej wysiłku. Szukać w sklepach dobrych produktów ekologicznych, zaznajomić się nieco na temat dobrego mięsa, ryb, serów itd., a przede wszystkim wiedzieć, gdzie takich produktów szukać.

W dobie konsumpcjonizmu, książki takie jak ta są zdecydowanie na czasie. Reportaż «O dobrym jedzeniu» Agaty Michalak jest pełen ciekawych informacji, którymi dzielą się z nami profesjonaliści, a czasem nawet fanatycy zdrowego odżywiania. To książka, którą moim zdaniem każdy powinien przeczytać. I co najważniejsze, nie trzeba być wegetarianinem ani weganem, aby zdrowo jeść – świadome jedzenie mięsa też może być w porządku.

 

 

Werdykt: TO READ!!!

*za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Czarne

 

«O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu» to ciekawy reportaż, w którym Agata Michalak, razem ze swoimi rozmówcami, opowiada, na co warto zwracać uwagę przy kupowaniu żywności. To, co jest powszechnie dostępne w sklepach, niekoniecznie musi być zdrowe. Autorka przedstawia takie tematy jak serowarstwo w Polsce, dobre zboże i zdrowie pieczywo, dlaczego warto jeść konkretne owoce i warzywa sezonowo a nie cały rok itd. To mądra książka, która powinna znaleźć się w biblioteczce w każdym domu.

Marth

Marth. Studentka bibliotekoznawstwa ze ścieżką edytorską, zakochana w książkach po uszy. Na dodatek kociara. Ten blog to miejsce, w którym może dzielić się swoją pasją.